Wieg van de Chinese beschaving


Henan Chine

Historisch Henan

Met een meer dan vijfduizend jaar oude geschiedenis is de provincie Henan, in het midden van China, een belangrijke bron van de Chinese beschaving.  Henan was immers de hoofdstad van een twintigtal dynastieën en meer dan tweehonderd keizers. Gedurende meer dan drie millennia was Henan het politiek, economisch en cultureel centrum van China.

Henan, de meest bevolkte provincie van China, bevindt zich in het centrum van het land en wordt doorsneden door de Gele Rivier.  Henan is tevens het knooppunt van verschillende hogesnelheidslijnen die de stad vlot en snel verbinden met Bejing, Shanghai, Guangzhou en Xian.

Vijf sites in Henan werden door de Unesco erkend als werelderfgoed: de grotten van Longmen in Luoyang, de ruïnes van Yin Xu in Anyang, de historische monumenten van Dengfeng, een deeltraject van het Grote Kanaal en de beginroute van de Chang’an-Tianshan-corridor die beter bekend is als de Zijderoute.

Routes leiden je onder meer naar de wereld van kung-fu en tai-chi-chuan en naar de oude Chinese hoofdsteden.

Henan is de bakermat van diverse wereldwijd bekende Shaolin-kung-fu-scholen. De Shaolin-tempel ontvangt jaarlijkse duizenden bezoekers van over de hele wereld. Je kan er verschillende kung-fu-basistechnieken aanleren, demonstraties door Shaolin-monniken aanschouwen en een Zen-cursus bijwonen. In en om de Shaolin-tempel valt er heel wat te belevenOp de noordelijke oever van de Gele Rivier, nabij Jiaozuo, bevindt zich het dorpje Chanjiagou dat wordt beschouwd als de plaats waar tai-chi-chuan ontstond als middel om het evenwicht tussen Yin en Yang te vinden. Op deze bevoorrechte locatie verneem je meer over Chen-praktijk en kan je die ook beoefenen en bijscholen.

Van de acht historische hoofdsteden die China heeft gekend, zijn er vier gevestigd in de provincie Henan: het keizerlijke Luoyang, Kaifeng tijdens acht dynastieën, Anyang en Zhengzhou tijdens de Shang-dynastie.

Gele Rivier en Zijderoute

De Gele Rivier die voor 711 km door de provincie Henan stroomt, wordt beschouwd als de moederrivier van de natie omdat de eerste Chinese beschavingen zich hier vestigden. In het uiterste westen doorkruist de Gele Rivier de stad Sanmenxia, ook wel de stad van de zwanen genoemd. Tussen oktober en maart overwinteren hier duizenden zwanen in de overstromingsgebieden van de Gele Rivier. Nabij Sanmenxia vind je ook de grotten van Tianjing Yaoyuan met de ondergrondse woningen van de eerste bewoners n Luoyang tref je de oudste en tevens de eerste boeddhistische tempel aan na de invoering van het boeddhisme in China. Ruïnes uit de periode van de Han-, Wei-, Sui- en Tang-dynastie zijn slechts enkele pareltjes langsheen de oude Zijderoute. Het geologisch natuurpark van de Song-berg met zijn indrukwekkende rotsformaties wordt overigens erkend als de plaats waar de drie overheersende geloofsstromingen – het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme – samen komen

 

Info en foto : CHINE – Office National du Tourisme

Laat een opmerking achterwege.

Pour connaître et exercer vos droits, notamment de retrait de votre consentement à l’utilisation des données collectées par ce formulaire, veuillez consulter notre politique de confidentialité.